Page 30 - 1.cast_CZ_Zluty-04-15__web.indd
P. 30
utý 04 | 2015 Tip na výlet Strana 28
OPAVSKÉ SLEZSKO
Skrytá perla Moravskoslezského kraje zahajuje
turistickou sezonu.
TEXT a FOTO: OPAVSKÉ SLEZSKO
Stále více návštěvníků odhaluje rok zatopenými lomy, zalesněnými hal-
od roku krásy Opavského Slezska. dami či romantickou krajinou podél
Letos se k nim můžete přidat i vy – Weisshuhnova kanálu. Výlet s celou
Otevírání turistické sezony se usku- rodinou můžete podniknout například
teční mezi 18. a 26. dubnem a přinese v okolí Budišova nad Budišovkou,
nové atrakce, výstavy a kulturní kde se nalézá i muzeum černého zlata
akce. Před samotným zahájením Opavského Slezska – břidlice. Výhled
turistické sezony se můžete těšit i na vám v rovinaté krajině umožní
soutěž „Týden slezské kuchyně“, kte- rozhledna Šance u Jakubčovic, ze
rá bude probíhat od 11. do 18. dubna které budete mít jako na dlani nejen
a přinese do restaurací tradiční Opavu, ale i Jeseníky s Pradědem
slezské pokrmy. Soutěžit se bude a Lysou horu v Beskydech. V létě
o poukazy na jídlo přímo v restaura- se můžete těšit na koupání a vodní
cích a regionální koše přes sms. sporty v zatopené Štěrkovně v Hlučí-
ně a ozdravnou koupel s odpočinkem
Slezská kuchyně je ovlivněna ně- si užijete zase v Bělé ve Slezsku, kde
meckou, polskou a českou gastronomií jsou Priessnitzovy koupele a labyrint
a zaručuje jedinečný gurmánský záži- inspirovaný francouzským vzorem
tek. Těšit se můžete třeba na „slezské v Chartres postaveným v roce 1213.
nebe“, sváteční pokrm z uzeného
masa a sladké omáčky ze sušeného Červený zámek
ovoce a kulatých knedlíčků „kluski“,
bohatý výběr polévek, Kateřinské či
Otické kvašené zelí, kachnu pečenou
v zelném listu a mnoho dalších
sladkých, slaných i kyselých dobrot.
Žízeň zaženete regionálními pivy a pro
lepší trávení můžete kromě tradiční
jablkovice ochutnat likéry a destiláty
ze Štítiny.
Opavské Slezsko však nabízí mnohem
více než jen vynikající kulinářský
zážitek. Hustá síť cyklostezek a turis-
tických tras vás provede uhrančivými
OPAVSKÉ SLEZSKO
Skrytá perla Moravskoslezského kraje zahajuje
turistickou sezonu.
TEXT a FOTO: OPAVSKÉ SLEZSKO
Stále více návštěvníků odhaluje rok zatopenými lomy, zalesněnými hal-
od roku krásy Opavského Slezska. dami či romantickou krajinou podél
Letos se k nim můžete přidat i vy – Weisshuhnova kanálu. Výlet s celou
Otevírání turistické sezony se usku- rodinou můžete podniknout například
teční mezi 18. a 26. dubnem a přinese v okolí Budišova nad Budišovkou,
nové atrakce, výstavy a kulturní kde se nalézá i muzeum černého zlata
akce. Před samotným zahájením Opavského Slezska – břidlice. Výhled
turistické sezony se můžete těšit i na vám v rovinaté krajině umožní
soutěž „Týden slezské kuchyně“, kte- rozhledna Šance u Jakubčovic, ze
rá bude probíhat od 11. do 18. dubna které budete mít jako na dlani nejen
a přinese do restaurací tradiční Opavu, ale i Jeseníky s Pradědem
slezské pokrmy. Soutěžit se bude a Lysou horu v Beskydech. V létě
o poukazy na jídlo přímo v restaura- se můžete těšit na koupání a vodní
cích a regionální koše přes sms. sporty v zatopené Štěrkovně v Hlučí-
ně a ozdravnou koupel s odpočinkem
Slezská kuchyně je ovlivněna ně- si užijete zase v Bělé ve Slezsku, kde
meckou, polskou a českou gastronomií jsou Priessnitzovy koupele a labyrint
a zaručuje jedinečný gurmánský záži- inspirovaný francouzským vzorem
tek. Těšit se můžete třeba na „slezské v Chartres postaveným v roce 1213.
nebe“, sváteční pokrm z uzeného
masa a sladké omáčky ze sušeného Červený zámek
ovoce a kulatých knedlíčků „kluski“,
bohatý výběr polévek, Kateřinské či
Otické kvašené zelí, kachnu pečenou
v zelném listu a mnoho dalších
sladkých, slaných i kyselých dobrot.
Žízeň zaženete regionálními pivy a pro
lepší trávení můžete kromě tradiční
jablkovice ochutnat likéry a destiláty
ze Štítiny.
Opavské Slezsko však nabízí mnohem
více než jen vynikající kulinářský
zážitek. Hustá síť cyklostezek a turis-
tických tras vás provede uhrančivými